Ismerd meg a kókuszolajok/zsírokat

Vannak, akik imádják a kókuszzsír ízét és vannak akik egyenesen utálják. Mielőtt elkezdenéd használni a kókuszolajt, meg kell tanulnod, hogyan válaszd ki az igazán jó minőséget. 
A kókuszolaj előállításának számos módja van, ami befolyásolja a minőséget, a kinézetét, és a ízét. Számos márka  és minőség kapható a piacon. Egyeseket úgy címkézik, mint „organikus” vagy „finoman sajtolt”, míg vannak a „szűz” és „extra szűz” olajok. Egyeseket egyszerűen csak kókuszzsírnak neveznek. 
 

bio kókuszzsír

Melyik a legjobb? Melyik a legegészségesebb? 

Alapvetően a kókuszzsírnak csak két típusa létezik: RBD (szűrt) és a szűz. Az összes többi csak ennek a kettőnek a változata. A különbség köztük azon múlik, hogy milyen hosszú a feldolgozási folyamat és milyen a felhasznált kókuszdió minősége. Az ételek elkészítésénél és a kozmetikában leggyakrabban használt zsír az RBD (szűrt), ami annyit tesz, mint „finomított, fehérített, szagtalanított”. (Bio termékeknél a fehérítési folyamat nem vegyileg történik) Ez a olaj elég alapos feldolgozáson esik át. A végeredmény egy színtelen, ízetlen, és szagtalan zsír. Az RBD-t tipikusan a copranak nevezett szárított kókuszból készítik. A coprát kemencében szárítják ki, vagy még jellemzőbb, hogy kiteszik a napra néhány hétre. A szárított kókuszt elválasztják a héjtól, kivonják az olajat és finomítják. A bio minőségű termékeknél a feldolgozás folyamata sokkal kíméletesebb és a szárítás steril ellenőrzött körülmények között történik

A „szűz” terminus azt az olajat jelöli, ami kevésbé erős finomításon esik át, ami általában alacsonyabb hőfokon történik. Az RBD zsíroktól eltérően, a szűz kókuszzsír friss kókuszdióból készül, nem a coprából. A zsír számos módszerrel kinyerhető, forralással, erjesztéssel, hűtéssel, préseléssel, vagy centrifugálással. Mivel nem magas a hőmérséklet és nem használnak vegyi oldóanyagokat, a zsír megtartja a természetes fitokemikáliáit (növényi anyagok), ami egy jellegzetes, szelíd kókusz ízt és illatot kölcsönöz. 
 

A nyers olajnak finom, édes kókusz illata és íze van. 

A friss kókuszdióból kinyert kókuszolaj szilárdan teljesen fehér, folyékony állapotban, pedig kristálytiszta, akár a víz. A coprából készülő  RBD olajok ugyanilyen tiszták és fehérek. Bio terméknél kisebb színeltérés előfordulhat.  Ránézésre nem is lehet megkülönböztetni őket. Az íz és az illatuk alapján tudsz csak különbséget tenni közöttük. Az RBD zsírnak nincs jellegzetes illata. A szűz kókuszolajnak enyhe kókusz íze, aromája van.  Egyes gyenge minőségű copra olajokat szűz vagy finomítatlan kókuszolajként dobnak piacra. Általában rémes ízűek. Kevesebb finomításon esnek át, mint az RBD olajok többsége. Ez nem jelenti azt, hogy ezek az olajok természetesebbek, mint a finomított copra olaj (RBD), tulajdonképpen rosszabb minőségűek, mint az RBD olajok. 

A feldolgozás folyamatának köszönhetően minden kókuszolaj alapvetően ugyanannyi mennyiségű egészséges közepes láncú zsírsavat tartalmaz.  Ezek a zsírsavak nagyon ellenállóak a hővel szemben, és a többszörösen telítetlen zsírsavakkal szemben, nem sérülnek a feldolgozás folyamata alatt, még akkor sem, ha magas hőmérséklet éri őket. Épp emiatt, az RBD (szűrt) kókuszolaj egy egészséges olaj. Valószínűleg nem fogod megtalálni az RBD jelzőt a címkéken, csak a tiszta színéről tudod felismerni, és onnan hogy szagtalan. Sokan ezt a típusú olajat használják szívesebben a főzéshez és a testápoláshoz egyaránt, mert nem zavarja meg az ételek ízét, és nem hagy szagot a bőrön sem. 
 

Kókuszvaj

Több cég is forgalmaz kókuszvajnak nevezett terméket. Sajnos nem tudható hogy miként készülnek ezek a vajak ezért vásárlás előtt ha lehet érdemes a vajként hirdetett termék összetételét megvizsgálni vagy a forgalmazóval jobban megismerkedni.
 

A kókuszolaj tulajdonságai 

A kókuszolaj, mivel magasan telített, nagyon stabil molekula és rendkívül ellenálló az oxidációval szemben. Ha egy olaj oxidálódik, avas lesz, és szabad gyökök alakulnak ki benne. A kókuszolaj molekula annyira stabil, hogy ha melegítjük, 12szer jobban ellenáll az oxidációnak, mint a repceolaj, 16szor jobban, mint a szójabab olaj, és 300szor jobban, mint, a lenmagolaj. Mivel a kókuszzsír kémiai szerkezete nagyon stabil, a főzéshez ez az egyik legjobb (legbiztonságosabb) zsiradék, és nagyon sokáig eláll. Ha megfelelően dolgozzák fel, két vagy három éven keresztül is eláll, anélkül, hogy megavasodna. 

Ugyan a kókuszzsír melegítés hatására is stabil marad, van egy közepes hőfok, amikor sütéshez is használhatjuk. A hőmérsékletet 175fok alatt kell tartanod. Ha nincs hőmérsékletjelződ a sütőn, onnan tudod, hogy a hőmérséklet efelett a pont felett van, hogy az olaj füstölni kezd. Mivel a kókuszzsír nagyon stabil molekula, nem fontos hűtőben tartani. Hűtés nélkül is friss marad legalább két-három évig. Ha hűvös helyen tárolod még tovább is elállhat. 
 

A kókuszolaj 24 fok alatt tiszta folyadékból fehér szilárd anyaggá alakul.

A kókuszolaj igény szerint használható mindenféle ételek elkészítéséhez, főzéshez, ugyanúgy, ahogy más olajokat használnál. Az egyetlen különbség a saláta önteteknél jelentkezik. A tiszta, 100%-os kókuszzsírból nem lesz jó salátaöntet, nem azért mert ne lenne finom, hanem az olvadáspontja miatt. Amikor a folyékony kókuszzsírt ráöntjük egy hideg salátára, megszilárdul. Olyan mintha egy salátát ennél, amire vajat morzsoltak. Vannak, akik így eszik, de a legtöbben nem szeretik így. Ez a gond könnyen megoldható, ha más olajokkal kevered össze, mint például ha extra szűz olívaolajat adsz a kókuszzsírhoz. Egy fele- fele keverékkel finom és egészséges önteteket készíthetsz

Élj a természet csodálatos adományaival. A kókuszolaj rendszeres használata olyan zsírsavakat juttat a szervezetbe amilyen az anyatejben található. Ez a lauránsav. Erősíti az immunrendszert, megoldás a gyomor és bélbetegségekre. Antimikrobiális hatása segít a candída leküzdésében vagy szépíti a bőrét.

Xilit vásárlás

Xukor (finn nyírfacukor)1kg

Xukor (finn nyírfacukor) 1kg

Alacsony energiatartalom. Alacsony glikémiás index (7) és 100%-ban természetes. Génmanipuláció mentes. Tápérték 100 g termékben: Energia: 1004 kJ (240 kcal)

Ár: 4000 Ft
Megnézem

Xukor Prémium Pack 500 g(xilit, nyírfacukor, xylitol)

Xukor Prémium Pack 500 g (xilit, nyírfacukor, xylitol)

A Xukor fa alapanyagú és Finnországban készül. Nyírfacukor, Xilit és Xylitol ( xylit ) néven is ismert.

Ár: 2295 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!